Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
'Onze eerste noodstroomvoorziening van ELINEX hebben we nog met guldens betaald'

'Onze eerste noodstroomvoorziening van ELINEX hebben we nog met guldens betaald'

  • 14 juni 2023
  • Ridderkerk

Eric Smees en Rick Elferink, ICT-specialisten bij Kramp Groep, over een succesvolle, jarenlange samenwerking.

Kramp Groep is Europa's grootste specialist in onderdelen en accessoires voor (onder andere) de agrarische sector, de tuinderij en de grondverzetsector. Een van oorsprong oer-Nederlands bedrijf, met een hoofdvestiging in het Achterhoekse Varsseveld, dat inmiddels in heel Europa levert. Kramp Groep beschikt dan ook over 24 verkoopkantoren verspreid over Europa, werkt van 10 eigen distributiecentra en biedt online zo'n half miljoen beschikbare producten aan. Een operatie die zijn weerga niet kent, die goed geolied verloopt en waarbij het hebben van noodstroomvoorzieningen van essentieel belang is. Niet alleen voor de Kramp Groep zelf, maar vooral voor de klanten, die 100% vertrouwen op het deskundig advies van de Kramp specialisten en gewend zijn aan beschikbaarheid van onderdelen en snelle leveringen. Onlangs leverde ELINEX weer nieuwe noodstroomvoorzieningen, we spreken met Eric Smees (netwerkadministrator) en Rick Elferink (system administrator) bij Kramp en Job Roeleveld, accountmanager bij ELINEX Power Solutions. 

Mannen van het eerste uur

Eric werkt sinds 1985 bij Kramp Groep, voor Rick begon het avontuur drie jaar later, in 1988. Mannen van het eerste uur dus. Eric weet zich nog te herinneren dat het eerste systeem dat ELINEX mocht leveren in de jaren '90 in guldens werd betaald. "Ik heb zelfs de eigen gemaakte handleiding voor het bedienen van UPS en Noodstroomaggregaat nog teruggevonden", vertelt Rick trots. Eric is de 'netwerkman' binnen de groep en houdt zich bezig met de fysieke hardware rondom ICT. "Dit doe ik al jaren in samenwerking met Rick", legt hij uit. Rick was eerst programmeur, database administrator en systeemanalist. Vandaag is hij system administrator in de breedste zin van het woord. Beide heren gaan dus ook over het fysieke serverpark, de software en alles wat erbij komt kijken. Rick: "Daar hoort ook de noodstroomvoorziening en klimaatbeheersing bij." Kortom: de heren zijn techneuten in hart en nieren.

Uniforme infrastructuur

Met meerdere vestigingen in Europa heeft Kramp Groep gekozen voor een uniforme ICT-infrastructuur. Een logische zet die alles beheersbaar houdt en verrassingen voorkomt. "Door kunnen blijven draaien, waar dan ook, is voor ons van cruciaal belang", zegt Eric. "Tegenwoordig leveren we vanuit Varsseveld centraal onze IT-diensten, maar we beschikken ook over eerstelijns technici op locatie." Job voegt toe: "Dat zijn de mensen waarmee onze technische dienst lokaal samenwerkt. Wij stappen bij hulpvragen in het vliegtuig, als het niet anders kan."

Rick: "We hebben grote vestigingen in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Frankrijk, Spanje en Italië. Daarnaast nog veel kleinere vestigingen, dat zijn verkooppunten, kantoortjes met 3 tot 5 man personeel. Maar: echt iedereen van de 24 vestigingen is 'connected'. Onze standaardisatie om dit allemaal beheersbaar te houden gaat ver. Van hardware, gebruik van software tot en met de opbouw van IP-adressen en servernamen."

Modernisering zorgt voor minder stroomverbruik

De meest recente levering die ELINEX heeft gedaan was in november 2022. Het gevolg van een slimme verhuizing van noodstroom hardware, zo blijkt. Eric schetst: "In totaal hebben we vier parallel geschakelde systemen vervangen. Vroeger beschikten we over twee datacenters in Varsseveld, met ieder drie Eaton UPS'en. We zijn gaan schuiven met capaciteiten: in het grootste datacenter ging Eaton eruit, daar kwam Huawei voor in de plaats. In het andere datacenter hebben we de drie Eaton noodstroomvoorzieningen geplaatst, met een vierde erbij. Toen die op leeftijd kwamen, hebben we ELINEX er noodstroomvoorziening van Centiel laten plaatsen. Wel met minder capaciteit, want door de verschuiving hadden we minder capaciteit nodig." Ook qua energieverbruik bleek dat de juiste stap te zijn, volgens Rick: "De oude UPS-systemen waren in vergelijking met het nieuwe Centiel systeem echte stroomvreters." Job legt uit hoe dat kan: "Je gaat van vier inverters naar slechts één inverter. Bovendien werkt de nieuwe PremiumTower van Centiel vele malen efficiënter. Met de huidige energietarieven wordt dit steeds vaker meegenomen in de afwegingen."

De configuratie in Varsseveld bestaat naast de UPS ook uit een NSA (Noodstroomaggregaat). De UPS dient om de opstarttijd van de NSA te overbruggen, legt Eric uit. "Dat kan in Nederland, omdat ons net redelijk stabiel is. Kijken we bijvoorbeeld naar Spanje, waar er regelmatig storingen zijn op het net, dan zie je dat we daar zorgen voor langere UPS-tijden, die heb je ook echt nodig. De UPS heeft niet alleen als functie het verzorgen van stroom tijdens uitval, maar zeker ook het opvangen van piekspanningen."

Goed contact is het halve werk

Zowel Eric als Rick zijn zeer te spreken over ELINEX, getuige ook de decennialange samenwerking. Tot besluit zegt Rick: "Die tevredenheid is er over de hele organisatie van ELINEX. Van het contact met het kantoor, tot en met het contact dat onze mensen hebben met de monteurs van ELINEX. Dat is heel belangrijk om onderhoudswerkzaamheden snel, goed en efficiënt uit te kunnen voeren."


Tekst: Draeckensteijn Media


Advies nodig?
Contact of advies?