UPS
UPS staat voor "Uninterruptible Power Supply", in het Nederlands vertaald "on-onderbroken stroomvoorziening" (no-break), ook wel noodstroom genoemd. Een UPS is een apparaat dat bij uitval van de netspanning direct de stroomvoorziening overneemt en levert aan de aangesloten systemen.
Een UPS-oplossing, ook wel no-break genoemd, zorgt ervoor dat bij stroomuitval de toepassing altijd van stroom voorzien blijft. De energie wordt dan bijvoorbeeld geleverd vanuit een batterij of vliegwiel. UPS'en zijn er in verschillende vermogensranges van 100VA t/m 1MVA+. Deze apparaten zijn parallel en redundant uit te voeren waarmee extra zekerheid gecreëerd wordt in de opbouw van de noodstroomoplossing. Er zijn zowel staande als rackmount (19") modellen. Qua techniek onderscheiden we de volgende soorten: statische UPS (batterij), dynamische UPS (vliegwiel) en DC UPS.
Statische UPS
De naam geeft de werking van deze variant (no-break) UPS weer. Dit type werkt op batterijen die bij een netuitval direct worden ingeschakeld. De batterijen nemen het vermogen van de aangesloten apparaten over. Dit
zorgt ervoor dat belangrijke bedrijfsprocessen niet wegvallen als de stroom uitvalt. Doordat een statische UPS maximaal vermogen moet leveren, is de gebruiksduur kort. Vaak kan een statische UPS maar enkele minuten vermogen bieden. Dit is echter wel
lang genoeg om een noodstroomaggregaat op te laten starten. UPS-systemen geven elk een bepaalde hoeveelheid VA (of MegaVA) af. Elke situatie vraagt dan ook om een ander formaat statische UPS.
Dynamische UPS
Een dynamische UPS heeft in vergelijking met een statische UPS een andere opbouw. In deze variant bevindt zich een diesel motor, een inductiekoppeling, vrijloopkoppeling en een generator. Zolang er brandstof in de dynamische
UPS zit zal deze blijven draaien.
Laat je vrijblijvend adviseren door een van onze experts
Waar wordt een UPS voor gebruikt?
Een Uninterruptible Power Supply (UPS) wordt voor vele toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld computer-, telecom-, industriële- of medische apparatuur. Denk aan kritische toepassingen waar de stroom niet uit mag vallen; binnen operatiekamers (OK), datacenters, tunnels, telecomnetwerken, overal worden UPS-oplossingen toegepast. Elinex stelt altijd de vraag "Wat als daar de stroom uitvalt?".
Hoe werkt een UPS?

Bij een on-line UPS zijn de batterijen altijd verbonden met een wisselrichter, op die manier is er nooit een transfer switch nodig. Zodra de stroom uitvalt verdwijnt de gelijkrichter uit het stroomcircuit en zorgen de batterijen dat de stroom gelijk blijft. Wanneer de stroomvoorziening hersteld is neemt de gelijkrichter het weer over en begint deze de batterijen weer op te laden. Ondanks de wissel kan de laadstroom beperkt worden om te voorkomen dat de gelijkrichter de accu oververhit waardoor de elektrolyt kapot brandt. Het grootste voordeel van een on-line UPS is de mogelijkheid om een "elektrische firewall" te creëren tussen de inkomende stroomvoorziening en de gevoelige elektronische apparatuur.
Wat zijn de verschillen tussen een UPS en een noodstroomaggregaat?
Zowel een UPS als een aggregaat kunnen zorgen voor noodstroom. In de branche wordt een UPS ook wel aangeduid met een 'no-break', een aggregaat met een 'short-break'. UPS staat voor 'Uninterruptible Power Supply', ofwel ononderbroken stroomvoorziening. De apparatuur achter de UPS blijft altijd van stroom voorzien. Bij stroomuitval of een test neemt de UPS de stroomvoorziening automatisch over. Er is geen onderbreking, ofwel 'no-break'. De motor van een noodstroomaggregaat (NSA) staat niet continu aan en te draaien maar moet opgestart worden, vandaar dat deze short-break genoemd wordt. Dat wil zeggen dat er een korte stroomonderbreking is vóór het NSA van stroom voorziet. Vaak worden beide toegepast; allereerst voorziet de UPS direct van noodstroom, in de tijd dat de stroom geleverd wordt vanuit de UPS en batterijen wordt het NSA opgestart en kan er ononderbroken overgeschakeld worden van UPS naar NSA. De tijd dat er autonoom stroom geleverd wordt met de UPS of NSA duiden we aan met autonomietijd.
Wij leveren UPS'en van de volgende merken:
Meer informatie over UPS.
Hoe onderscheiden onze UPS-systemen zich tegenover anderen?
Alle UPS-fabrikanten leveren systemen die u van noodstroom voorzien bij stroomuitval. Het onderscheid zit hem in de details. Met als gevolg een lagere MTTR (Mean Time To Repair), een lagere MTBF (Mean Time Between Failures), hogere efficiëntie en een lagere TCO (Total Cost of Ownership). Elinex zorgt voor haar klanten middels een innovatief productportfolio voorzien van meerdere oplossingen en merken, om zo te kunnen te bieden wat het beste bij u past.
Een laatste trend en innovatie is het gebruik van modulaire UPS'en. Op deze manier verdeelt u het vermogen binnen een UPS-frame over verschillende powermodules van bijvoorbeeld 25KW of 50KW en kunt u flexibel groeien qua vermogen of gemakkelijk een N+1 redundantie creëren. Daarnaast is dit ook efficiënter in het onderhoud of reparatie. Modulaire UPS’en zijn zeer snel te repareren namelijk door het vervangen van een of meerdere modules. Hierdoor zijn cijfers als MTTR en MTTA veel belangrijker geworden dan MTBF-cijfers.
UPS no-break installatie
Voor de gecertificeerde Elinex Service Engineers is niets te moeilijk. Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen, installeren en inbedrijfstellen van UPS-systemen. Dit doen wij met eigen projectmanagers die zonder moeite kunnen samenwerken met derde partijen zoals uw huisinstallateur.
De meeste 1-fase UPS'en zijn zelf te installeren ofwel plug & play. Een prijs van een 1-fase UPS start vanaf 75 euro. De meeste 3-fase UPS’en zijn hard-wired uitgevoerd, dit betekent dat deze aangesloten wordt met een vaste kabel. Het installeren hiervan wordt meestal door de huisinstallateur of de Elinex Service Engineers uitgevoerd.
Service level agreement (SLA) bij een UPS
Elinex biedt drie verschillende contractvormen namelijk: preventief, correctief en predictief onderhoud. Daarbij kunnen die verschillende responstijden gekozen worden. De meest gekozen responstijd is binnen vier uur op locatie.