Elinex en Maasstad Ziekenhuis kijken weer 5 jaar vooruit!
Published on 23 december 2020
Noodstroomvoorziening als elektrische 'levensader'
"Als ergens de stroom niet mag uitvallen, dan is het wel in een ziekenhuis"
Een thuiswedstrijd, zo omschrijft Nico Walhout, accountmanager bij Elinex, het onderhoudscontract voor de noodstroomvoorziening van het Maasstad Ziekenhuis. "Met gepaste trots kunnen we zeggen dat Elinex ook de komende vijf jaar weer zorg mag dragen voor onderhoud en vervanging aan de noodstroomvoorziening van het Maasstad Ziekenhuis. Een thuiswedstrijd, omdat het ziekenhuis letterlijk 'om de hoek' ligt voor ons."
Het Maasstad Ziekenhuis is de huidige naam van de gefuseerde ziekenhuizen Zuiderziekenhuis en Sint Clara Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. Op 1 januari 2000 zijn de twee ziekenhuizen eerst gefuseerd tot Medisch Centrum Rijnmond-Zuid. Op 1 september 2008 is de naam gewijzigd in het huidige Maasstad Ziekenhuis.
Meer dan 35 jaar bij elkaar in beeld
"Elinex heeft een klant-leverancier relatie met dit ziekenhuis die teruggrijpt naar 1985, toen het nog Sint Clara heette", legt Nico uit. "Sinds de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis hebben we alle UPS'en in onderhoud. Dan spreken we over het hele gebouw, meer dan 100 assets. Voor ons is het verlengde contract zeer waardevol, omdat dat laat zien dat het ziekenhuis vertrouwen in ons heeft. We zijn ons terdege bewust van het enorme belang van de noodstroomvoorziening in het ziekenhuis, stroomuitval kan namelijk letterlijk mensenlevens kosten. Er draaien in een ziekenhuis primaire processen die niet onderbroken mogen worden."
Voorkomen van een powerdip bij omschakelen naar de noodstroomaggregaten
Peter Feenstra, vakman Techniek E, IMTS-Technische Dienst bij het Maasstad Ziekenhuis, schetst waarom de UPS'en zo belangrijk zijn: "Bij stroomstoring overbruggen de UPS'en de 15 seconden die nodig zijn voor de noodstroomaggregaten om op te starten. Als er een stroomstoring tijdens een operatie optreedt, wat best aannemelijk is met 11 operatiekamers en 3 HarCat OK’s, dan is het van levensbelang dat de OK-lampen blijven branden en operatiepersoneel geen last heeft van een spanningsdip."
De drie hartkatheterisatie OK’s zijn ook aangesloten op UPS'en. Peter: "Denk dan aan de stopcontacten, verlichting en röntgenapparatuur. Ook hierbij is het van levensbelang dat dit tijdens een behandeling zonder onderbreking blijft functioneren. Verder staan op de diverse laboratoria onder andere bloedanalyse machines, waar zeker in deze tijd duizenden samples per dag worden geanalyseerd op het coronavirus. Dit proces mag niet verstoord worden door een spanningsdip, waardoor de samples onbruikbaar zouden worden en er opnieuw getest zou moeten worden. Ook belangrijk is het in de lucht houden van alle ICT-apparatuur. Al onze MER- (Main Equipment Room) en SER-(Satellite Equipment Room) ruimten zijn aangesloten op UPS'en." Daarnaast zijn de UPS'en die de middenspanningsschakelaars voeden misschien wel de belangrijkste. "Bij een stroomdip in het 10kV-netwerk heb je spanning nodig om je middenspanningscircuit te kunnen schakelen, zodat nadat de noodstroomaggregaten zijn opgestart, de spanning weer stap voor stap in het ziekenhuis kan worden opgevoerd", aldus Peter.
Binnen vier uur ter plaatse
Bij storingen is Elinex binnen 4 uur ter plaatse. "Ook dat is contract bepaald", licht Nico toe. "Het onderhoud vindt jaarlijks plaats, maar we staan 24/7 klaar om storingen op te lossen. Een ziekenhuis is een 24-uurs wereld, daar brandt altijd licht. Bij storing krijgen we een seintje van Peter of van één van zijn collega's van de Technische Dienst." Het jaarlijks onderhoud vindt meestal aan het eind van het jaar plaats: "De UPS'en voor de MER onderhouden we dan het liefst 's avonds net als enkele andere assets, omdat voor het plegen van onderhoud toch even geschakeld moet worden en er sprake is van een kleine downtime."
Eén van de uitdagingen bij het opstellen van de offerte voor het nieuwe onderhoudscontract, is het maken van een meerjarenbegroting, waarin ook een deel vervanging van apparatuur is opgenomen. "Op die manier kan het ziekenhuis anticiperen op uitgaven. Zo'n begroting kun je alleen goed opzetten als je beschikt over jarenlange ervaring", verklaart Nico.
Goede samenwerking is de sleutel tot succes
Zowel Nico als Peter zijn enorm te spreken over de samenwerking tussen het Maasstad Ziekenhuis en Elinex. Nico: "Of het nu gaat om de afdeling Inkoop, de Technische Dienst of de gebruikers, al het contact verloopt zeer prettig en we zijn op elkaar ingespeeld. Daarom is het fijn dat we het contract weer op zak hebben voor de komende 5 jaar, want zeg nou zelf... 'never change a winning team', toch?" Dat wordt volledig beaamd door Peter, die tot besluit zegt: "We zien Elinex als een betrouwbare partner die met ons meedenkt en dag en nacht voor ons klaarstaat. “We ervaren snelle responstijden in geval van calamiteiten en een grote verantwoordelijkheid bij de monteurs die het jaarlijks onderhoud uitvoeren aan de installaties. De korte lijnen met Nico en Theo, waar we altijd terecht kunnen met technische vragen, maakt de samenwerking een prettige ervaring.
Return